Zaterdag 31 aug. La Souterraine - Châtelus-le-Marcheix. 48 km.
31 augustus 2013 - Châtelus-le-Marcheix, Frankrijk
Een leuke camping aan een nagenoeg windstil meer. Als de avondzon over het meer schijnt verschaft het ons vanaf de tent een idyllisch uitzicht. We staan een stukje hoger uit de zon onder de bomen. Heerlijk koel na een warme fietsdag.Vanmorgen worden we gewekt door eekhoorntjes die hoog in de boom boven ons hun nootjes knabbelen en de overblijfselen naar beneden gooien. Als Huib zijn hoofd buiten de tent steekt en omhoog kijkt, ziet hij ze nog net met hun grote ronde staarten er vandoor gaan. De route stuurt ons door één van de twee overgebleven stadspoorten, dwars door het historische centrum van La Souterraine en trakteert ons op een rondje om de kerk. Rond deze Notre-Dame heeft het stadje zich na 1017 ontwikkeld. Zo rijden we stad uit eerst op zoek naar voedsel, want de komende kilometers zal er weinig te halen zijn. Toch vinden we op onze tocht vandaag een Engelse theetuin in Le Grand-Bourg-de-Salagnac beheerd door een welbespraakte Engelsman. Dus je raadt het al, wij aan de thee. Zijn Franse vrouw maakt de overheerlijke scones en de lekkerste cakes, waar we ons aan te goed doen. Er komen opvallend veel Nederlandse fietsers bij hem op de thee en hij verwondert zich, hoe ze met al die bagage op de fiets zulke afstanden kunnen afleggen. Hij heeft al moeite om met zijn lichtgewicht mountainbike de berg op te komen. Bij ons laatste kopje thee serveert hij ons lavendelkoekjes, een nieuw experiment van zijn vrouw, waar hij zelf heel enthousiast over is. Een ware smaakbeleving moet ik zeggen, met een heerlijke frisse nasmaak. Goed dat we van deze mogelijkheid gebruik hebben gemaakt, het zou de laatste van de dag zijn. In het volgend dorp stuiten we op een fenomenaal uitzicht op de abdij, gesticht in 1080 door Dom Hubert, een Romaans bouwwerk. Het dorp ligt aan de voet van de Puy de Goth/Gaud, (vreugdeberg) een 541 meter hoge berg en was een baken voor de pelgrims. Zo rijden we na een steile en lange klim Châtelus-le-Marcheix binnen waar een camping is, de volgende is 40 km verder en dat is ons te gek. Morgen wordt camping gesloten dus we hebben mazzel. Geen kampeerder te bekennen maar warm water en toiletten. Hoog op de berg met een super uitzicht op het dorp, zetten we de tent voor de nacht op.
George en Yvonne:2 september 2013Hoera weer een blog! We moeten straks helemaal afkicken als jullie weer thuis zijn!
Moeder Bets:2 september 2013Wat weer een gezellig verhaal om te lezen van jullie belevenissen op de fiets, door het enorme Frankrijk. en voor al de foto,s om erbij te zien,Heel mooi. groetjes Moeder.